Ce este tenofovirul?

- Oct 28, 2017-

Tenofovir (Viread), denumit și bis-POC PMPA, este un medicament utilizat ca parte a terapiei antiretrovirale (ART). Este produs de Gilead Sciences. FDA a aprobat tenofovir pentru utilizare împotriva HIV în octombrie 2001. Versiunile generice au fost aprobate cu tentativă în cadrul PEPFAR (a se vedea Fact Sheet 475).

Tenofovirul este un inhibitor analog al nucleotidelor revers transcriptază, sau nuke. Aceste medicamente împiedică înmulțirea HIV prin împiedicarea utilizării enzimei revers transcriptazei. Această enzimă modifică materialul genetic al HIV (ARN) sub formă de ADN. Acest lucru trebuie să apară înainte ca codul genetic al HIV să fie introdus în codurile genetice ale unei celule infectate.
Cine ar trebui să ia tenofovir?


Publicitate

Tenofovir a fost aprobat în 2001 ca un medicament antiretrovirale (ARV) pentru persoanele cu infecție cu HIV. În 2010 a fost aprobat pentru utilizare de către persoane între 12 și 18 ani. În 2011, a fost aprobat pentru utilizare la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 12 ani. Nu a fost studiat cu atenție la persoanele cu vârsta mai mare de 65 de ani. În liniile directoare din SUA (vezi fișa 404), tenofovirul este enumerat ca un medicament preferat pentru persoanele care încep doar ART .

Nu există reguli absolute despre momentul când începeți ART. Tu și furnizorul tău de sănătate ar trebui să ții cont de numărul de celule CD4, de încărcătura virală, de orice simptom pe care îl ai și de atitudinea ta despre administrarea ART. Factura 404 conține mai multe informații despre orientările privind utilizarea ARV-urilor.


Asigurați-vă că ați lăsat medicul dumneavoastră să știe dacă aveți probleme cu rinichii. Persoanele cu leziuni renale pot necesita administrarea unei doze reduse de tenofovir.


Dacă luați tenofovir împreună cu alte ARV-uri, puteți reduce încărcătura virală la niveluri extrem de scăzute și crește numărul de celule CD4. Acest lucru ar însemna să rămâi mai sănătos.


Tenofovir poate, de asemenea, să ajute la controlul hepatitei B. Cu toate acestea, Hep B a fost mult mai rău la unii oameni care luau tenofovir și apoi nu mai luaseră acest lucru. Ia testat pentru hepatita B înainte de a începe să luați tenofovir pentru a trata HIV. Dacă aveți hepatită B și încetați să luați tenofovir, medicul dumneavoastră trebuie să vă monitorizeze cu atenție funcția hepatică timp de câteva luni.


Tenofovir este, de asemenea, studiat pentru prevenirea infecției cu HIV. Gilead speră că doar o pilulă pe zi va fi eficientă.
Ce este rezistența la droguri?


Multe copii noi ale virusului HIV sunt mutații. Ele sunt ușor diferite de virusul original. Unele mutații pot continua să se înmulțească chiar și atunci când luați o ARV. Când se întâmplă acest lucru, medicamentul nu va mai funcționa. Aceasta se numește "dezvoltarea rezistenței" la medicament. Vezi Fact Sheet 126 pentru mai multe informații despre rezistență.

Uneori, dacă virusul dezvoltă rezistență la un medicament, acesta va avea rezistență și la alte ARV-uri. Aceasta se numește "rezistență încrucișată". Cu toate acestea, tenofovir pare să aibă o rezistență foarte mică la încrucișare cu alte ARV-uri.


Rezistența se poate dezvolta rapid. Este foarte important să luați ARV-uri în conformitate cu instrucțiunile, în timp util și să nu renunțați sau să reduceți dozele.


Un beneficiu al tenofovirului este că acesta acționează împotriva mai multor tulpini de HIV care sunt deja rezistente la AZT sau ddI.
Cum este luat Tenofovir?


Doza uzuală de tenofovir pentru adulți este de 300 miligrame (mg) administrată sub formă de pilule, o dată pe zi, cu sau fără masă. Persoanele care iau atât tenofovir cât și ddI (didanozină, Videx) trebuie să ia tenofovir cu 2 ore înainte sau o oră după didanozină. Se dezvoltă un promedicament al tenofovirului, GS7340. Când se rupe în organism, produce tenofovir. În studiile timpurii este mult mai puternic decât tenofovirul și poate avea mai puține efecte secundare. Copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 vor utiliza o formulă cu pulbere. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, există pilule de 150 mg, 200 mg, 250 mg. Dozarea se bazează pe vârstă și greutate.

Tenofovir este disponibil și în Truvada, o combinație de tenofovir și emtricitabină. Pentru mai multe informații, consultați Fișa de informații 421.
Care sunt efectele secundare?


La începutul oricărei ART pot exista efecte secundare temporare cum ar fi dureri de cap, hipertensiune arterială sau un sentiment general de a se simți rău. Aceste reacții adverse sunt susceptibile de a se îmbunătăți sau chiar să dispară în timp.

Cele mai frecvente efecte secundare ale tenofovirului sunt greața, vărsăturile și pierderea apetitului. Tenofovirul poate provoca leziuni renale. Nivelurile creatininei trebuie monitorizate la persoanele care iau tenofovir. Tenofovirul poate deteriora și ficatul. Persoanele care iau tenofovir ar trebui să-și monitorizeze sănătatea ficatului.


Tenofovir poate reduce densitatea minerală osoasă (a se vedea fișa 557). Suplimentele de calciu sau vitamina D pot fi de ajutor. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele cu osteopenie sau osteoporoză. Acest lucru este important pentru tineri, deoarece densitatea osoasă crește în mod normal în această perioadă.
Cum reacționează tenofovirul cu alte medicamente?


Tenofovir poate interacționa cu alte medicamente sau suplimente pe care le luați. Aceste interacțiuni pot schimba cantitatea fiecărui medicament din fluxul sanguin și pot provoca o supradoză sau o supradoză. Noile interacțiuni sunt identificate în mod constant. Asigurați-vă că furnizorul dvs. de sănătate știe despre TOATE medicamentele și suplimentele pe care le luați.

Tenofovirul are ca rezultat creșterea nivelului sanguin de didanozină (Videx). ddI și tenofovir nu trebuie utilizate împreună, în special la pacienții cu o încărcătură virală mare și un număr scăzut de CD4. Poate rezulta efecte secundare serioase ddI.


Nivelul de tenofovir din sânge crește dacă este administrat împreună cu inhibitorii de protează atazanavir (Reyataz) și lopinavir / ritonavir (Kaletra). Acest lucru poate crește riscul de efecte secundare ale tenofovirului. Tenofovirul scade concentrațiile plasmatice ale atazanavirului. Ritonavir trebuie luat atunci când atazanavir este luat împreună cu tenofovir.


Tenofovirul nu afectează concentrațiile plasmatice ale metadonei, ribavirinei sau adefovirului. Nu există interacțiuni cunoscute între tenofovir și buprenorfină.


Trei regimuri ar trebui, în mod normal, să nu fie utilizate fără o analiză atentă sau cu alte ARV-uri:


Tenofovir (Viread) + abacavir (Ziagen) + lamivudină (Epivir)

Tenofovir (Viread) + didanozină (Videx) + lamivudină (Epivir)

Tenofovir + Videx EC + fie efavirenz, fie nevirapină la pacienții noi la ART cu încărcături virale mari.

Tenofovirul este eliminat prin rinichi. Nu este metabolizat în ficat, deci nu este de așteptat să interacționeze cu alte medicamente. Cu toate acestea, medicamentele cu nume care se termină în "-ovir", cum ar fi aciclovirul și ganciclovirul, pot interacționa cu tenofovirul.


Tenofovir trebuie utilizat ca parte a terapiei antiretrovirale combinate (ART) împotriva HIV. Acesta este utilizat în mod normal împreună cu un inhibitor de revers transcriptază analog nucleozidic (nuke) plus un inhibitor non-nucleozidic de reverstranscriptază (NNRTI) sau un inhibitor de protează.sursa: SIDA infoNet