Tenofovir alafenamidă 1

- Oct 30, 2017-

Tenofovir alafenamidă (INN / USAN, denumirea comercială Vemlidy) este un inhibitor al nucleotidelor de revers transcriptază și un promedicament al tenofovirului. Acesta a fost dezvoltat de Gilead Sciences pentru utilizare în tratamentul infecției HIV și a hepatitei cronice B și se aplică sub formă de fumarat de tenofovir alafenamidă (TAF). În strânsă legătură cu inhibitorul de transcriptază revers transcriptază, utilizat frecvent, fumaratul de tenofovir disoproxil (TDF), TAF are o activitate antivirală mai mare și o distribuție mai bună în țesuturile limfoide decât agentul respectiv [2]. [3] Gilead a primit aprobarea FDA în noiembrie 2016 pentru medicamentul Vemlidy.


Gilead a anunțat un studiu clinic de fază 3 care a evaluat un regim cu un singur comprimat care combina tenofovir alafenamid cu cobicistat, emtricitabină și elvitegravir [4] și a dezvoltat o coformulare a medicamentului cu cobicistat, emtricitabină și inhibitorul de protează darunavir [5] [6] [7 ] Într-un studiu de 48 de săptămâni, care a comparat elvitegravir / cobicistat / emtricitabină / tenofovir disoproxil (denumire comercială Stribild) cu elvitegravir / cobicistat / emtricitabină / tenofovir alafenamidă (denumire comercială Genvoya), rezultatele au arătat că noul medicament nu este inferior agentului stabilit la doze mult mai mici și cu o incidență mai scăzută a efectelor secundare adverse cum ar fi afectarea funcției renale [8] [9] [10] FDA a aprobat regimul de tratament TAF pentru tratamentul HIV-1 în noiembrie 2015. [11] Genvoya este primul regim bazat pe TAF pentru a primi aprobarea. [11]


Dovezi fixe care conțin tenofovir alafenamidă [modifică]

Elvitegravir / cobicistat / emtricitabină / tenofovir alafenamid (denumire comercială Genvoya) - aprobat la 5 noiembrie 2015 (comparați Elvitegravir / cobicistat / emtricitabină / tenofovir, denumirea comercială Stribild)

Emtricitabină / rilpivirină / tenofovir alafenamidă (denumirea comercială Odefsey) [12] - aprobat la 1 martie 2016 (comparați Emtricitabină / rilpivirină / tenofovir, denumirea comercială Complera)

Emtricitabină / tenofovir alafenamidă (denumirea comercială Descovy) [13] - aprobat la 4 aprilie 2016 (comparați emtricitabină / tenofovir, denumirea comercială Truvada)sursa: wikipedia